Nicki Holmyard

Specialityjournalist, UK
Bio

Nicki Holmyard reist als gespecialiseerd freelance schrijver de hele wereld over om artikelen, interviews en nieuwsverhalen te onderzoeken over vissen, aquacultuur en verwerking. Ze heeft bijgedragen aan boeken over duurzame inkoop van zeevruchten en de effecten van klimaatverandering op de oceanen, en fungeert als een communicatie-adviseur voor toonaangevende problemen in de visserij en aquacultuur. Nicki is ook directeur van Offshore Shellfish Ltd, dat de grootste mosselkwekerij van touw in Europa ontwikkelt.

 

Titel: Effecten van de Brexit voor de schelpdierhandel
Samenvatting

Brexit oefent de afgelopen drie en een half jaar de geest van Britse politici uit, omdat het publiek stemde om Europa te verlaten in een referendum. Na een moeizame strijd om de Brexit-wetgeving door het parlement te krijgen, lijkt het einde in zicht. Verwacht wordt dat het EU-parlement op 29 januari 2020 de terugtrekkingsovereenkomst van het VK zal ratificeren en de Brexit zal twee dagen later plaatsvinden.

Daarna volgt een venster van elf maanden om handelsovereenkomsten mogelijk te maken voordat het VK eindelijk de EU verlaat. Dit proces zal naar verwachting niet eenvoudig zijn, met name voor levende schelpdieren, en de industrie maakt zich grote zorgen over het uiteindelijke resultaat.

Nicki Holmyard bekijkt mogelijke strategieën en scenario’s en legt uit waarom Britse producenten van schelpdieren terecht op hun hoede zijn. Hun toekomst staat op het spel.