Margreet van Vilsteren

SpecialityDirecteur Good Fish Foundation

Margreet van Vilsteren is een van de oprichters en thans directeur van de Stichting Goede Vis. Na haar Master Aquaculture & Fisheries aan Wageningen University heeft ze meer dan 25 jaar in de aquacultuur en visserij gewerkt

Good Fish is een maatschappelijke organisatie gevestigd in Nederland. Het overkoepelende doel is om te werken

aan gezonde oceanen met gezonde visbestanden. Om dit te bereiken is de belangrijkste strategie van Good Fish, het geven van voorlichting aan de Nederlandse consument en de toeleveringsketen van zeevruchten over duurzame keuzes. Door de keuzes zo makkelijk mogelijk te maken via de VISwijzer wordt beoogd de vraag naar duurzaam geproduceerde zeevruchten te vergroten.

 

Samenvatting key note presentatie: kansen voor consumenten

Als we willen blijven genieten van vis, mosselen, oesters en ander lekkers uit de zee, dan moet er écht iets veranderen. Want in Nederland eten we nog steeds veel vis die overbevist is of gevangen of gekweekt wordt onder onverantwoorde omstandigheden met veel milieuschade: vis met een RODE score op de VISwijzer. Daarom is de missie van Good Fish: in 2030 uitsluitend Goede Vis in Nederland. Good Fish elimineert overbeviste vis uit de handel, maar wil tegelijk de industrie motiveren om te investeren in duurzaamheid door de vraag naar goede vis te vergroten. Dit tegen de beweging in van documentaires als Seaspiracy die de kijker vertelt dat er niet zoiets bestaat als duurzame vis. Good Fish blijft wél geloven in regulering en ziet in de schelpdierproductie dé kans voor bewuste consumenten om bij te dragen aan gezonde oceanen vol vis.