Karel van den Wijngaard

SpecialityARK

Ir. Karel van den Wijngaard werkt voor ARK Natuurontwikkeling, als trekker van ARKs Noordzeeprogramma. Zijn brede basis voor omgevingsgerichte onderwerpen, opgedaan in Wageningen, heeft hij toegespitst en uitgebouwd op water en natuur, zowel in de profit als non-profit sector. Sinds hij werkzaam is bij ARK, is hij geïnspireerd geraakt door het rewilding-gedachtegoed; waarbij de natuur zoveel mogelijk zelf bepaalt hoe het landschap eruit gaat zien, en waarbij er ruimte is om het ecologische verhaal onderdeel uit te laten maken van duurzame business-modellen.

 

Waarom offshore schelpdierkweek combineren met natuurontwikkeling?

Schelpdierriffen op de Noordzee hebben het moeilijk. Ook in de kweeksector gaat het niet crescendo. Hier tegenover staat een sterk toenemende vraag naar duurzaam dierlijk eiwit.

Als we blijven doen wat we doen, is te voorzien dat de Noordzee transformeert tot een bedrijventerrein voor energieproductie, transport en voedselproductie.

Maar het kan ook anders. De droom: inzet van middelen en aandacht van schelpdierbedrijven voor krachtige natuurontwikkeling op de Noordzee, waar oogst niet ten koste gaat van, maar bijdraagt aan een gezond Noordzee-ecosysteem.