John Holmyard

SpecialityOffshore Shellfish Ltd, UK. john@offshoreshellfish.com
Bio

John Holmyard kweekt al meer dan 30 jaar mosselen, eerst in Schotland en nu in het zuiden van Engeland. Hij is een marien wetenschapper van opleiding en heeft zijn kennis en ervaring gebruikt om de eerste volledig offshore mosselkweek op zee te ontwikkelen. Na succesvolle proeven op commerciële schaal houdt hij zich bezig met de bouw van de Offshore Shellfish-boerderij tot de verwachte capaciteit van 10.000 ton per jaar.

John is actief lid van vele commissies en forums, waar zijn openhartige opvattingen en nuchtere aanpak ervoor zorgen dat NGO’s en overheidsinstellingen zich bewust zijn van het volledige potentieel van een offshore mosselindustrie.

 

Title: State of the art of offshore mussel farming
 
Samenvatting

De ontwikkeling van mosselkweek in meer blootgestelde, energierijke offshore-omgevingen is om verschillende redenen relevant, waarbij de basisvragen centraal staan: waarom? waar? en hoe?

Er zijn geen generieke of eenvoudige antwoorden op al deze vragen en ze zijn allemaal nauw met elkaar verbonden. In deze presentatie worden de belangrijkste factoren behandeld en hoe deze het besluitvormingsproces voor een ontwikkeling beïnvloeden.

De belangrijkste factoren die de meeste voorstellen gemeen hebben zijn: economie, strategische behoefte en de biologie, hydrologie en geografie van potentiële locaties.

Het belang van de belangrijkste factoren varieert van plaats tot plaats en ze zullen ook in de loop van de tijd variëren, dus wat als ‘State of the art’ wordt beschouwd, zal waarschijnlijk in de nabije toekomst in beweging blijven. Het model dat we bij Offshore Shellfish hebben nagestreefd, wordt hier gepresenteerd als een voorbeeld van een oplossing, niet als een definitieve gids voor alle omstandigheden.