Jean Prou

SpecialityMSc, CONCHY consulting, Fr; conchy@orange.fr
bio

Jean Prou, 65 jaar oud, is onlangs met pensioen bij het Franse onderzoeksinstituut IFREMER. Hij heeft vele jaren schelpdieren en schelpdierenteelt bestudeerd in Frankrijk en in verschillende landen, waaronder pareloester in de Stille Oceaan. Nu schrijft hij boeken over de schelpdierteelt in de baai van Marennes-Oleron en de baai van Arcachon. Bibliografie is te zien op https://annuaire.ifremer.fr/cv/16522/

Title: Experiences and pitfalls for off bottom oyster farming in trestles
samenvatting

Het idee om intergetijdengebieden voor oesterkweek te gebruiken als een soort tuinieren, gaat terug tot de tijd van de overgang van de oestervisserij naar kweek rond 1860. Houten vloeren, tegels gerangschikt in bijenkorven, houten kisten om de schelp te repareren werden en worden altijd gebruikt. Wat de eerste kweekfase betreft, werden oesters tot 1960 op de grond gekweekt. Vanaf toen ontstond er kweek op meer geëxponeerde locaties, waarvoor beschermende maatregelen nodig waren, zoals kweek in zakken, geplaatst op tafels.

Deze nieuwe techniek heeft veel voordelen opgeleverd, met name betere groei, betere overlevingskansen (minder roofdieren) en minder zwaar werk voor oesterkwekers (op het land in plaats van op zee). Maar nadelen zijn er ook, zoals slibvorming of kolonisatie van de zakken door algen en mosselzaad, extra bewerkingen (verwijdering van tafels in de lente, afbranden van  mossel zaad, frequente omkering van manden in de zomer, baggeren om de opgehoopte modder te verwijderen, drijvend plastic of rubber strips bevestigd aan de schragen om slibvorming te voorkomen, het controleren van de haakjes van de zakken op de tafels, enz …). Momenteel verschijnen er nieuwe voor- en nadelen. De oesters in zakken en in Australische manden leveren goed gevormde, schone, en volle oesters op, waardoor ze beter voldoen aan eisen van opkomende markten (oesterbars).

Het kweken in dieper water maakt het noodzakelijk om de tafels en manden te prepareren voordat ze worden uitgezet. Anderzijds maken milieukwesties het noodzakelijk om rekening te houden met de fauna en flora van wadplaten en hun bescherming. Het gebruik van oester tafels zal worden besproken met het oog op zeegras, vogelpopulaties en het beheer van biodiversiteit. Ook komt  plastic afval en biologisch afbreekbaar materiaal aan de orde.