Camille Saurel

SpecialityDanish Shellfish Center, DK
Bio

Camille Saurel is Senior Scientist bij DTU Aqua (Technische Universiteit van Denemarken) van het Deense Shellfish Centre, waar haar onderzoek zich richt op duurzame productie van organismen laag in de voedselketen (mossel, oesters, kokkels), in samenwerking met belanghebbenden. Ze werkt ook aan het gebruik van mosselen als methode voor het verwijderen van voedingsstoffen in kustwateren. Haar onderzoek gat over ecologische effecten van schelpdierproductie in kustwateren, biologische en fysische processen, monitoring en bestandsopnames, en de ontwikkeling van hatchery productie van  Europese platte oesters voor aquacultuur en restauratie. Eerder werkte ze in Engeland en Portugal aan ecofysiologie, draagkracht van aquacultuurproductie met ecologische modellen voor beheersvragen.

Title:  Starfish predation control: the Danish approach
Samenvatting

De Zeester (Asterias rubens) is een bedreiging voor zowel mosselhang – als bodemcultuur in het Limfjorden, Denemarken, waardoor de toekomst van de mosselindustrie in gevaar komt. Uitzonderlijk hoge rekrutering van zeesterlarven op mosselzaad collectoren leidde in 2013 en 2017 tot een groot productieverlies. In 2015 was er verlies van 900.000 kg bij verzaaiien van bodemmosselen door predatie van meer dan 200 sterren per vierkante meter.

De afgelopen 5 jaar heeft het Deense Shellfish Centre (DSC) samengewerkt met de mosselindustrie in een aanpak om zowel de ecologische impact als de duurzaamheid van een potentiële zeestervisserij te uit te zoeken. Een zeesterrenkor werd getest op schokken en efficiëntie. Het optimale visseizoen en mogelijke aanlandingen werden geschat, evenals kosteneffectieve methoden voor het verwerken en drogen van zeestervlees. De kwaliteit van zeestermeel als diervoeder voor biggen en pluimvee werd ook geschat.

De resultaten hebben geleid tot de ontwikkeling van georganiseerde zeestervisserij en de oprichting van een zeestermeelfabriek in Noord-Jutland begin 2019, voor zover wij weten de eerste in zijn soort.